Lényeges, hogy az önálló tevékenység keretében szerzett bevételeknél ezen szabályok szerint csak akkor lehet eljárni, ha az adóévben az ilyen bevételek egyikénél sem választ 10 százalék költséghányadlevonást az adózó. Az egyéni vállalkozó azonban bármely módszerrel is állapítja meg az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét, a 10 százalék költséghányadlevonást a többi önálló tevékenységből származó jövedelmére alkalmazhatja (ha van ilyen jövedelme). Arra azonban ügyelnie kell, hogy az útnyilvántartásában egyéni vállalkozóként csak a vállalkozói tevékenysége érdekében felmerült futásteljesítményt veheti figyelembe.

Az elszámolások döntő többsége független a jármű tulajdonjogától, egyes szabályok azonban eltérően érvényesíthetők a saját tulajdon, illetőleg a bérelt vagy szívességi használat esetében.

A „saját tulajdonú jármű” fogalom alatt a magánszemély vagy közeli hozzátartozója tulajdonában lévő, illetve zárt végű lízingbe vett járművet kell érteni.

A saját tulajdonhoz kötődő rendelkezések esetében a tulajdonjogot a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott törzskönyvvel (a törzskönyv visszavonása esetén a hatóság által kiadott igazolással), lízingbe vett jármű esetén a lízingszerződéssel kell igazolni.

Üzemanyagköltség címén a hivatali/üzleti utakon futott (útnyilvántartás szerinti) km teljesítmény alapján az üzemanyag-fogyasztási norma és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett üzemanyagár szerint számított összeg, vagy a hivatali (üzleti) úthoz történő számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe.

A kizárólag üzleti célú járművek esetében értelemszerűen az éves futásteljesítmény teljes egészében figyelembe vehető. A személygépkocsi két esetben minősülhet kizárólag üzleti célúnak:

– ha személygépkocsi-bérbeadó tevékenységet,
– személyszállító (taxi) tevékenységet

folytat az egyéni vállalkozó, és az üzleti nyilvántartásaiból kitűnik, hogy a személygépkocsit a bérbeadáson, illetve a taxifuvarozáson kívül más célra nem használják.

Más esetben a személygépkocsi a költségelszámolás szempontjából nem számít kizárólag üzemi célúnak, ezért az üzleti utak és a magánutak nyilvántartás szerinti kimutatása nélkülözhetetlen.

 

 

Forrás: hirado.hu

Please publish modules in offcanvas position.