Pincérsegéd képzésünk célja:

olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:

-A Pincér–vendégtéri szakember munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el.

-Az étterem berendezését, a terítés előkészületi tevékenységeit, a terítést, az ételek-italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végez.

- Rendezvények esetén, a helyszínt berendezi, az eszközöket előkészíti, segédkezik a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában.

-Munkaterülete jellemzően állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik.

-Alapszinten ismeri a hazai és nemzetközi italkínálatot, részben tisztában van a hazai és nemzetközi vendéglátóipari trendekkel, és az ételkészítési alaptechnológiákkal.

 

A pincérsegéd….

 

a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:

 

 

-Elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket.
-Előkészíti a vendégteret a vendégek fogadására.
-Naprakész ismeretekkel rendelkezik az árukészletről, részt vesz az áru szakszerű mennyiségi és minőségi, valamint érték szerinti átvételében, tárolásában és dokumentálásában.
-Rendet tart üzemelés közben a munkakörnyezetében, az étteremben, az office-ban.
- Napi feladatai során a munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat, valamint az alapvető élelmiszer biztonsági előírásokat követi.
-Közreműködik a különböző részlegek leltárfelvételi tevékenységében, segítséget nyújt a leltár lebonyolításában.

 

RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR

A résszakma legjellemzőbb FEOR száma és megnevezése: 5133 Pultos

 

Alkoholos és alkoholmentes italok kimérését, elkészítését és felszolgálását végzik közvetlenül a pultnál a vendégek részére, vagy a pincérek közreműködésével.

Jellemző tevékenységek

  • nyitás előtti előkészületeket végez (pl. bárpult tisztítása, árukészlet átnézése)
  • árut megrendel, beszerez
  • szállításkor minőségben és mennyiségben átveszi az árut, és elvégzi az áruátvétel és tárolás szakszerű dokumentálását
  • ellenőrzi a báreszközök minőségét, mennyiségét, a vendégtér tisztaságát
  • feltölti a pultot, az árukészletet (pl. alapanyagokkal, szükséges pohárkészlettel)
  • ellenőrzi a gépekkel készített italok (sör, kávé, üdítő) nyitás előtti minőségét, elvégzi a szükséges áruféleségek behűtését
  • üzembe helyezi a gépeket (pl. mosogatógép, pénztárgép), felerősíti az italvezetéket, hordót csapol
  • aktualizálja az étel és itallapot, szükség esetén elrendezi az üvegeket, poharakat
  • kinyitja az üzletet
  • kommunikál a vendégekkel, felméri igényeiket, esetleg italt ajánl
  • felveszi a rendeléseket a vendégtől vagy a felszolgálóktól
  • alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat és egyéb italokat készít és kever
  • a pultnál bor-, illetve sörkorcsolyát vagy egyéb élelmiszereket árusít
  • kiszolgálja a vendégeket a pultnál vagy átadja a megrendelt terméket a pincérnek
  • folyamatosan rendben tartja a bárpultot, a tea- és kávékészítő területeket és berendezéseket (pl. a kávéfőzőgépet), illetve elmosogatja a használt poharakat
  • pénztárgépet kezel, a felvett rendelésről számlát készít és átveszi a fogyasztás ellenértékét
  • ellenőrzi a vendégek életkorát az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében
  • túlzott alkoholfogyasztás, vagy egyéb problémák esetén intézkedik, szükség esetén megtagadja a további kiszolgálást
  • italkészletet standol, leltárt készít, és adminisztrál
  • zárás utáni munkálatokat, takarítást, eszköztisztítást végez

 

 

A KÉPZÉSRŐL

A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:

Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, foglalkozás-egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat

 

A tervezett képzési idő: 600 óra

 

A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:

Rendezvények típusai, fajtái

Értékesítés folyamata

Kommunikáció a vendéggel

Rendezvény logisztika

Konyhatechnológiai alapismeretek

Ételkészítési ismeretek

Italismeret és felszolgálásuk szabályai

 

A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA

A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Vecsési Ipartestület által kijelölt időpontban és helyszínen.

Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.

Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Vecsési Ipartestület  tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.

A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.

A tanúsítvány kiadásának feltételei:

  • a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
  • a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.

 

SZAKMAI VIZSGA

Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.

A szakmai vizsga projektfeladatból álla sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert  szakmai bizonyítványt szerezhet.

A szakmai vizsga, lehetőség szerint a képzés során megismert gyakorlati helyszínen történik

© 2018 Vecsési Ipartestület